Intelegerea nutritiei pentru antrenamentele la sala

Factori precum statul la birou, sedentarismul de acasa, pot influenta cresterea in greutate de aceea miscarea sau sportul reprezinta un factor important in a avea o viata sanatoasa si greutate constanta. Pentru accea care au inteles acest aspect si merg la sala regulat, nutritia reprezinta succesul unei minti sanatoase intr-un corp sanatos.

Pentru cei ce detin mai putine cunostinte in nutritia pentru adaugarea masei musculare, acest articol le va fi de folos din moment ce ne propunem sa vorbim despre proteine, carbohidrati, lipide precum si exemple concrete de alimentatie pentru cei ce doresc cresterea masei muscular si depun efort sustinut in sporturi precum culturism sau bodybuilding.

fitness

Pentru a intelege mai usor procesul de alimentatie uman, trebuie cunoscut ca acesta este preponderent alcatuit din proteine, carbohidrati, lipide.

Ce sunt proteinele?

Proteinele reprezinta lantul de aminoacizi legati intre ei in formatiuni complexe. Proteinele ce contin toti aminoacizii (25 la numar) sunt proteine complete ce se regasesc in produse de origine animala, oua sau lactate. Cele incomplete provin din plante precum fasolea, mazarea, porumbul, spanacul si nu contin toti cei 25 de aminoacizi.

Atentie, un consum ridicat de carne nu echivaleaza cu depunerea de masa musculara!

Ce sunt carbohidratii?

Carbohidratii sunt lanturi de mici parti de zahar si reprezinta principal sursa de energie a organismului.

Carbohidratii sunt simpli (rapizi, cu un grad ridicat de transformare in glucoza) sau

Carbohidrati complecsi (lenti, cu un grad scazut de transformare in glucoza)

– exemple de carbohidrati complecsi: orezul brun, graul integral, paste, cartofi dulci.

Aceste 2 tipuri de carbohidrati stabilesc indexul glicemic in organism. Cu cat sunt mai rapizi, cu atat se transforma mai rapid in glucoza, fiind asimilati de organism.

Iata un exemplu de alimentatie per zi in ceea ce priveste aportul de carbohidrati pentru o persoana ce doreste sa puna masa musculara, evident, cu efort sustinut in sala de forta:

Mic Dejun: se vor utiliza ambele tipuri de carbohidrati, preponderent mai complecsi fata de cei simpli.

Restul gustarilor inainte de antrenament vor trebui sa contina doar carbohidrati complecsi ce vor fi asimilati incet dar continuu, oferind energie.

Dupa sesiunea de antrenament se vor utiliza carbohidrati simpli

Pranzul, dupa sala, va trebui sa contina carbohidrati cu un index glicemic ridicat (simplu) dar mai scazut decat micul dejun.

Dupa pranz se vor consuma doar carbohidrati complecsi cu exceptia cinei.

Fara carbohidrati inainte de culcare!

Ce sunt lipidele?

Sunt grasimile insolubile in apa, componenta a materiei vii.

Odata inteleasa componenta alimentatiei, aceasta se poate personaliza in functie de doleantele fiecarui individ. In sustinerea alimentatiei de zi cu zi pentru o persoana ce merge constant la sala si doreste sa adauge masa musculara se poate urma urmatorul program de suplimente, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara:

  1. Whey protein

40g dupa antrenament

  1. Creatina pura monohydrata

5g de 3 ori pe zi timp de 3 luni

  1. Glutamina

5g de 3 ori pe zi:

1 inainte de antrenament

1 dupa antrenament

1 ianinte de culcare

  1. BCCA

5g de 3 ori pe zi:

1 la trezire

1 inainte de training

1 dupa training

  1. Beta-alanina

2g de 2 ori pe zi:

1 inainte de antrenament

1 dupa antrenament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *